sejarah

Wednesday, September 28

Aku dan Pencemaran Udara

Sebut saja pasal pencemaran, mesti AnT akan menoleh. Nak ambil tahu. Maksud AnT pasal pencemaran alam sekitar. Ramai yang tak sedar tentang perkara ini. Biar AnT sedarkan. 

Pencemaran alam sekitar memang ada banyak jenis. Paling AnT tahan, pencemaran udaralah! Al maklumlah, AnT sekarang berada dalam kawasan bandar. Tapi nasib baiklah kat sini ada banyak pokok. Pokok muda, tua, kecil dan besar. Setiap kali tengok Indeks Pencemaan Udara, AnT rasa lega. Pagi ini, nilainya 21 sahaja di USM. Berbanding 43 di Perai dan 49 di Seberang Jaya. Terbukti - USM is a Green Lung area!

Hidung AnT memang sensitif kepada bau-bauan, yakni wangi ataupun busuk yang amat. Sejak zaman sekolah, hidung AnT amat berguna kalau nak "spy" student yang buat "free fogging" kat tandas. Sampai sekarang, AnT amat sensitif pada bau tembakau perosak bangsa tu. Tapi, terima kasih kepada kawan-kawan AnT yang amat menghormati kami yang tak rela nak sertai skuad "free fogging". Satu lagi, AnT amat benci pada bau dan warna gas yang keluar daripada ekzos kenderaan berenjin petrol, apatah lagi diesel. Tatkala nak melintas jalan, mesti akan terhirup udara kotor tu. Bukan nak haramkan penggunaan motokar dan adik beradiknya, tapi servislah! Silap-silap dah serupa macam kilang arang batu. Sebab itulah AnT tak bawa motor atau kereta, lagi, ke Kampus Sejahtera ni. Faham?Harapnya, adalah sikit ilmu dan kesedaran untuk menjaga alam sekitar ya?!!

Dari hidung, jatuh ke paru-paru. 
Busuk yang dibau, sengsaralah paru-paru!
[semangat sebab baru habis kelas pencemaran alam sekitar!]

No comments:

Post a Comment